Lieve Holly,

We zijn een nieuwe avontuur aangegaan als gezin. Tegen alles in wat we tegenwoordig “normaal” vinden. Voorbij de meningen van anderen maar vol met ons hart deze keuze gemaakt. Puur omdat we het vertrouwen hebben dat het ons meer gaat brengen en het ons vooral meer slaap gaat opleveren.

We zijn afgelopen maand bezig geweest met de voorbereidingen. De kinderen gingen eerste en daarna kwamen wij.

En nu 3 dagen verder slapen we met zijn alle op één kamer. Kinderen in hun eigen bed en Daan en ik samen in ons bed.

Ons avontuur om samen te gaan slapen is tot nu meer dan geslaagd!

De keuze om dit te gaan doen is niet zomaar genomen. Dit begon een paar jaar geleden met de eerste zaadjes. Ik had ergens iets gelezen over het samen slapen met je kinderen en de voordelen spraken mij wel aan. Daan stond er anders in en we lieten het gaan want het was ook gewoon spannend en ongewoon.

Maar het afgelopen jaar hebben we veelal met zijn 3en of 4en in een tweepersoons bed gelegen. Opzich niks mis mee alleen Lukas is een ontzettend onrustige slaper.

Hij schopt in zijn slaap, trek aan haren en iedereen sliep eigenlijk beroerd omdat we elkaar allemaal wakker hielden. Dit houdt je misschien een week vol misschien maar één dag maar maanden lang vele nachten met weinig slaap. Poeff ik voel de vermoeidheid bij mezelf als ik eraan denk. We probeerde het te accepteren dat het nou eenmaal zo was.

De meeste kinderen worden gewoon nog wakker ‘s nachts daar is niks mis mee. We waren al lang blij n dankbaar dat Lukas niet meer 4x per nacht huilend en schreeuwend wakker werd. Het hoort erbij ooit kunnen we als ouders weer klokje rond slapen. We moedigde ons zelf aan maar het snoozen werd langer en langer. We konden steeds minder verdragen, kwam amper nog wat uit onze handen en we hadden nergens meer zin in want alles koste veel te veel energie.

Op een gegeven moment vond ik dat het echt niet langer kon en dat we opzoek moesten gaan naar een oplossing voor ons allemaal. Toen liet ik het onderwerp samen slapen opnieuw vallen en de interesse was toch wel gewekt maar er waren ook nog genoeg beperkende overtuigingen.

Maanden lang hebben we er met elkaar overgepraat, alle voor en nadelen overwogen. Het voorgelegd aan de kinderen en gevraagd wat hun ervan zouden vinden.

Tot alleen de keuze nog overbleef of we blijven zo klote slapen of we gaan dit avontuur aan met de hoop ennhet vertrouwen op meer slaap.

We kozen dus voor die laatste keuze en tot nu toe pakt het fantastisch goed uit voor ons allemaal.

Lukas blijft netjes in zijn eigen bed en zei na de eerste nacht “mam, ik wilde naar boven naar jullie maar toen zag ik jullie op mijn kamer en viel ik weer inslaap”.

Het is nog even zoeken want we hebben best wel een naar bed breng ritueel.

De eerste avond wilde Lieke heel graag in het grote bed liggen. Ze was behoorlijk overstuur dat het niet mocht dus we hebben nog even samen zitten kroelen op grote bed en uitgelegd dat het grote bed nu hier staat zodat iedereen in zijn eigen bed gaat slapen. Na ongeveer 5 minuten zei ze “Ik wil in mijn eigen bed liggen”.

Trots op ons beide en op ons allemaal dat we ons weg hierin aan het zoeken zijn, in liefde en met al het geduld wat we in ons hebben.

Ik vind het heerlijk om met beide op het grote bed te zitten, nog even knuffelen, verhaaltjes voor te lezen en met elkaar de dag af te sluiten in dankbaarheid.

De volgende ochtend wakker worden van de wekker, het geklets van de kinderen en hun kusjes en knuffels.

En het allermooiste is dat de kinderen zichzelf nu elke ochtend aankleden.

Voor nu zie ik alleen maar winst en we zien wel hoelang iedereen het voordeel er van blijft in zien. Voor nu is het goed en ben ik dankbaar en trots omdat we gekozen hebben voor wat goed is voor ons en niet wat de buitenwereld ervan moet gaan denken of ervan denkt.

Met dit blog hoop ik andere te inspireren om vooral te doen wat goed bij jou en jouw gezin past. Wanneer iedereen zich goed voelt kan je adem blijven halen in de chaos van het ouderschap en een liefdevolle verbinding met elkaar maken.

In liefde & het licht,
x Dyonne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *